0

Sådan kan du gøre, hvis du bliver bidt af en flåt

Annonce

I de danske skove findes der en hel masse flåter, der hurtigt kan slå sig til, når et menneske eller et dyr byder sig. Flåter kan, som bekendt, have forskellige sygdomme, som deres bid kan overføre til os, hvorfor det handler om at holde godt øje med eventuelle flåter efter en skovtur i flåternes højsæson. Men hvad så, hvis du finder et flåtbid?

 

Tjek gemmesteder, og fjern flåten

Hvis en flåt fjernes inden for det første døgn, er det mindre sandsynligt, at en eventuel flåtbåren sygdom vil manifestere sig i kroppen. Derfor kan det være essentielt at undersøge kroppen for eventuelle flåter umiddelbart efter, at du har været i en situation, hvori du kan have påtaget dig en. Det kan f.eks. være efter en tur i skoven. Du kan eventuelt få en ven eller et familiemedlem til at undersøge dig på ryggen, så du ikke misser noget.

Derudover vil de ofte sætte sig lune og fugtige steder, så vær særdeles opmærksom på flåtbid mellem tæerne, i knæhaser, i armhuler eller lignende steder, hvor et sådant miljø eksisterer.

Vær opmærksom på at få flåten helt ud. Du kan finde forskellige hjælpemidler til håndteringen af et flåtbid som f.eks. en flåtfjerner, såfremt det uheldige skulle opstå, og en spørger; er du blevet bidt af en flåt?

Er den derimod landet på din hund eller kat, kan du læse mere om, hvordan du skal forholde dig til det, så de kan komme af med flåten.

 

Efterfølgende håndtering

Når du har fjernet flåten, kan det være ideelt at vaske efter med vand og sæbe, og samtidig kontrollere, at hele flåten er fjerne fra skadesområdet. Dernæst er det blot at holde øje med bidstedet. Udvikler der sig symptomer på sygdom som f.eks. influenzalignende symptomer i den følgende periode, bør du opsøge lægehjælp.

Læs flere indlæg